Новини

НА РЪБ - ИДЕАЛЪТ

3 Ноември 2009
НА РЪБ - ИДЕАЛЪТ

С изложбата „НА РЪБ - ИДЕАЛЪТ” (10 ноември – 20 декември) Галерия Сариев отбелязва 20 години от създаването на група „Ръб”, 20 години от падането на Берлинската стена, 20 години демократични промени в България. Изложбата в Галерия Сариев и акциите, свързани с нея в artnewscafe, са начин да се провокират различните прочити и оценки на социалните рефлексии на нееднозначните процеси в обществото през изминалите години и техните измерения през призмата на социално ангажираното изк уство. „НА РЪБ - ИДЕАЛЪТ” е изложба-въпрос, зададен от ръба на стената, разделяща миналото от настоящето, празника от равносметката.

Създадената в края на 1989 година група „Ръб” е феномен в пловдивския художнически живот и емблема на съвременното българско изкуство от 90-те, наричано “неконвенционално”. Групата е учредена от пловдивски художници, някои от които със стабилна творческа биография до този момент и забележително участие в „неконвенционалните” акции от втората половина на 80-те. Съдателите на „Ръб” са: Албена Михайлова, Венета Маринова, Ивайло Григоров, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Данчо Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Моника Роменска, Надя Генова, Павел Алберт, Румен Жеков, но с течение на времето някои се оттеглят или напускат България. Важна роля за творческото развитие на групата има изкуствоведът Димитър Грозданов, а за реализацията им - галеристът Стефан Акрабов.

Изложбата „НА РЪБ - ИДЕАЛЪТ” с която Галерия Сариев отбелязва 20 години от създаването на групата не е цялостно ретроспекивно представяне, а отбелязване на повода, набелязване на темата. Това ще стане с цитат от проекта „Идеалът” от 1992 година на група „Ръб”, реализиран в две части: изложбата „Идеалът” в галерията на „Гладстон” 32 в Пловдив и акцията „Явната закуска” по време на фестивала „Процес-пространство” през юни 1992. „Идеалът” на „Гладстон” 32 е третата изложба на групата, в която участват Албена Михайлова, Емил Миразчиев, Колъо Карамфилов, Надя Генова, Димитър Митовски, Румен Жеков, Игор Будников, Венета Маринова, Моника Роменска, Ивайло Григоров.

Изложбата „НА РЪБ - ИДЕАЛЪТ” в Галерия Сариев включва представянето на десетте платна с размер 1,40 х 1,40 от изложбата през 1992 година, документални материали, илюстриращи историята, изложбите и акциите на „Ръб”, изследователски текст на Живка Валявичарска, както и ироничен намек за изядените прасета през 1992 година. Самото пространство на галерия Сариев наподобява на женската утроба, в каквато е трансформирана изложбената зала на „Гладстон” 32 през 1992 година. Проектът „Идеалът” има своя завършек в двучасов видеофилм, създаден на базата на документални кадри от изложбата в Пловдив и акцията в Балчик. Филмът е част от представянето на група „Ръб” в галерия Сариев, където ще бъде показван по време на изложбата.

Галерия Сариев прави първото ретроспективно представяне на „Ръб” по случай 20 години от създаването им, събира отново авторите в една изложба, която от история се превръща в съвременност и среща зрителите с тази (за някои изненанадваща) част от Пловдив.


Изложбата се осъществява със съдействието на Дирекция Култура към Община ПловдивИзложбата „НА РЪБ - ИДЕАЛЪТ” и съпътстващи събития:
10 ноември, 18:30 - откриване на изложбата „НА РЪБ - ИДЕАЛЪТ”, Галерия Сариев
10 ноември, 19:00 - прожекция на видеофилма „Идеалът”, представяне на участниците в група „Ръб”, (artnewscafe)
15 ноември, 17:00 – среща с изкуствоведа Димитър Грозданов, разговор за създаването и развитието на „Ръб”, (artnewscafe)
22 ноември, 17:00 - среща с изкуствоведа Руен Руенов, разговор за „неконвенционалните” акции от края на 80-те, началото на 90-те, (artnewscafe)

Галерия Сариев

www.sariev-gallery.com


Share