Новини

ИЗКУСТВО НА СКЛАД - ГАЛЕРИЯ САРИЕВ /+/ СКЛАДА

6 Март 2011
ИЗКУСТВО НА СКЛАД - ГАЛЕРИЯ САРИЕВ /+/ СКЛАДА

През 2011 година Галерия Сариев - Пловдив започва сътрудничество със Склада - София, което се изразява в разработване и продуциране на собствена културна платформа и консултиране на културни прояви в пространството на Склада. Платформа Галерия Сариев за 2011 година е замислена в две насоки: да покаже актуално съвременно изкуство в актуални теми и да даде знание за съвременното изкуство. Дейностите са разделени в два формата: изложби и образователен курс. Характерът на платформата е свеж и атрактивен, с достъпен и провокативен език.

Първата изложба на Галерия Сариев в Склада носи названието “Изкуство на Склад” и събира автори и произведения, представени в галерията в периода октомври 2009 - януари 2011 година: Бора  Петкова, Георги Георгиев – Жорас, Емил Миразчиев, Зара Александрова, Кирил Кузманов, Светослав Мичев, Мариела Гемишева, Правдолюб Иванов, Алла Георгиева,  както и аматьорска серия снимки на работи, закупени от галерия Сариев в средата, която понастоящем обитават.

“Изкуство на Склад” разглежда пътя на съвременното изкуство чрез неговото комуникиране автор – галерия – колекция и чрез неговото физическо присъствие в пространството.

Съвременното изкуство е изкуство на диалога и ангажираността и оттук следва притежаването му като активно и осъзнато, а експонирането му като креативен процес, показващ ерудиция и създаване на смислов контекст. Складът като пространство на изложбата е място за преразпределение по предназначение, травестиращо и сценично пространство, което провокира разиграването на сюжети и за разлика от чисто галерийното такова, провокира Галерия Сариев с експонирането да предложи и разиграе контекстуализиране на работите пред своите посетители.

“Изкуство на Склад” засяга идеята за  съвременното изкуство в България като ненамерило своето място на пълноценно съществуване - без място в музеите и колекционерските сбирки. То е изкуство на „ще му дойде времето”. Изложбата се възприема като доказателствен материал към тенденцията на персонално, неинституционално музифициране и архивиране в българската култура.

В края на изложбата е предвиден разговор с колекционери, изкуствоведи, архитекти, който предстои да бъде анонсиран допълнително. 

 

 

 

 

ИЗКУСТВО НА СКЛАД
10 март - 26 март 2011
Склада, София
ул. Г. Бенковски 11 ет. 3-4


ПРОГРАМА
10 март 2011, 19:00 – 20:30 часа – окриване с присъствието на авторите
10 март, 19:30 – 20:00 часа – Кулинарно арт шоу „Вечерята на Франкенщайн”, пърформанс от Алла Георгиева, участници в пърформанса: Алла Георгиева, Чавдар Георгиев

17 март, 19:00 – 20:00 - “Офис Изкуство” среща-разговор с Игнасио Уриарте (Испания, Германия), автор на изложбата “Букви и цифри” в Галерия Сариев, Пловдив

 

www.sariev-gallery.com
www.sklada.bg
www.ignaciouriarte.com

 

 

 


Share