Събития

БЕСЕДКА ЗА ГРАДА | Махалата - Хаджи Хасан махала

26 Март 2015 19:00 artnewscafe

“MАХАЛАТА - ХАДЖИ ХАСАН МАХАЛА“ е темата на първата за годината „Беседка за града“. Събитието ще се състои на 26 март (четвъртък) от 19 ч. в artnewscafe ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив. Под формата на презентация с богат снимков материал, кратки исторически справки, етноложко проучване и споделени лични истории „беседката“ ще се опита да разкаже историята на един от колоритните пловдивски квартали. Модератор на разговора ще бъде Катрин Сариева, историк, в презентацията ще участва Никола Венков, докторант „Градски изследвания“, СУ "Св.Климент Охридски", гост е г-н Валери Кьорленски, изпълнителен директор на ОФ „Пловдив 2019“.

„Историческото начало на Хаджи Хасан махала е към 15 век, разположена е в самия център на града между знакови археологически и исторически места (Малката ранно християнска Базилика, Източната порта на античния римски град Тримонциум); намира се в подножието на Стария град и църквата "Св.Неделя". Същевременно е обградена от ежедневния ритъм на града - Понеделник пазара и натоварените булеварди "Мария Луиза" и "Източен". Хаджи Хасан махала е своеобразен анклав между миналото, настоящето и бъдещето. В махалата съвместно съжителстват етноси с характерните им култури; до калдъръмените улици има и паваж, и асфалт, и откровени, непокрити с настилка сокаци. До модерните сгради се кипри тежък ориенталски разкош, а до него-схлупени полуразрушени къщурки. Хаджи Хасан махала е един неразказан пловдивски модус вивенди, с непрекъснато променяща се визия. "Беседка за града" ще постави началото на неговото опознаване.“, казва Катрин Сариева. 

__________

През 2015 г. фондация „Отворени Изкуства“ продължава традицията на проекта си „Беседка за града“ за създаване на интерес, познание и гражданска ангажираност към типични, но и не напълно познати или неглижирани пловдивски топоси, като наблюдава начините на тяхното обитаване. За всяка отделна дискусия организаторитe канят участници в разговора, които да представят позиция или експертно мнение. Целта е да се направи историческо и съвременно обговаряне на специфични пловдивски пространства, както и да се начертаят интересни маршрути, които да залегнат като материал за издаването на второ осъвременено издание на Алтернативна карта на Пловдив. 

Темите на БЕСЕДКА ЗА ГРАДА, 2015 са: 

Март - "Махалата - Хаджи Хасан махала"

Май - "Реката - начини на обитаване /Каршияка, Мараша, Столипиново/“

Юни - "Социалният живот на панелките /ж.к."Тракия"/" 

Октомври - "Тепетата като форми на градски живот"

_________

Проектът „Беседка за града“ стартира през 2012 г. по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ в партньорство със Студио 8 ½. Представлява серия от дискусии по предварително подбрани и подготвени теми, засягащи град Пловдив. На основа на разгледаните и дискутирани тогава теми: „СОЦ“ - наследството на Пловдив“, „Тютюневите складове на Пловдив“, „Квартал Капана“, „Баухаус под тепетата“, през 2013 г. година фондация „Отворени Изкуства“ и Студио 8 ½ съставят и издават Alternative Map of Plovdiv като добавят още и маршрутите „Религии“ и „Улица Отец Паисий“.

презентация, среща-разговор, дискусия

модератор: Катрин Сариева

гости, участници в разговора по различните теми


Share